Amethist

“Op het eind van de dag zou het leven ons moeten vragen:

Weet je zeker dat je deze wijzigingen wilt opslaan?”

Algemene informatie

Amethist is een lila tot donkerpaarse, doorzichtige steen met een glasachtige glans. De steen behoort tot de macrokristallijne kwarts-familie.

Werking

De Amethist wordt tegenwoordig gebruikt als beschermende steen. Het geeft je veel meer inzicht. Ook zorgt het ervoor dat je de onrust van anderen minder gaat ervaren. Een soort zesde zintuig waardoor je alles op een veel positievere manier gaat ervaren.

 

Bescherming en zuivering

Deze edelsteen heeft een beschermende en ook zuiverende werking. Het kristal helpt om eerlijk naar jezelf toe te zijn en bevorderd het zelfinzicht. Hij helpt je om verslavingen aan te pakken en te erkennen en de steen geeft inzicht in bepaalde processen die je nog dient te verwerken. De amethist is een heel veelzijdig inzetbare steen. Eigenlijk hoort iedereen er eentje in huis te hebben. Mede omdat de steen ook heel geschikt is om een ruimte te zuiveren. Dit doet hij samen met de bergkristal en rozenkwarts waardoor hij voor een harmonische sfeer in huis zorgt.

 

Van verkrampte spieren tot en met hoofdpijn

Als je je vaak zorgen maakt gaan je gedachten in rondjes draaien, met als gevolg piekeren, slapeloosheid, hoofdpijn en misschien zelfs migraine. Het gevolg van veel hoofdpijn zijn verkrampte nek en schouder spieren. Deze prachtige steen helpt hier heel goed tegen.

 

Een unieke krachtige steen

Veel heeft te maken met de negativiteit die in je leven zit. Hierdoor krijg je lichamelijke en geestelijke klachten. In onderstaande lijstje kan je zien welke positieve invloeden de Amethist kan hebben:

  • innerlijke rust
  • oude angsten en verslavingen
  • hyperventilatie
  • goede meditatiesteen
  • geeft kalmte en evenwicht
  • helpt bij woede, heimwee en verdriet
  • vermindert zenuwachtigheid en stress
Toepassingen

Leg de steen of cluster onder het hoofdkussen of op het nachtkastje om in- en doorslapen te bevorderen. Ook helpt het tegen nachtmerries.

Het regelmatig dragen van de steen stimuleert de Alvleesklier. Dit kan dus een gunstige uitwerking hebben voor mensen met suiker ziekte.

Hoofdpijn: leg de steen op je voorhoofd of draag hem aan een ketting aan je nek.  Door de werking op de hypothalamus kan de amethist heel veel soorten hoofdpijn bestrijden.

Slaapproblemen: leg de amethist op je nachtkastje of leg hem onder je kussen. De steen werkt op de epifyse wat je dag en nachtritme bepaald.

Zenuwachtigheid en stress: de steen helpt om je negatieve ideeën los te laten en je concentratie te verbeteren.

Huidklachten: Drink regelmatig water waar je de amethist in hebt gelegd. Dit is goed voor glanzend haar en een schonere huid.

Verzorging

Amethist kan onder invloed van (fel) zonlicht verkleuren.

De geschiedenis en etymologie

De Amethist, dit is de internationale Engelse naam, heeft een lange geschiedenis. Wij weten dat de Grieken en Romeinen dronken uit karaffen van de Amethist. Soms hielden ze zelfs een Amethist in hub mond. De reden was dat deze steen zorgde dat je niet dronken werd. Ook gebruikte ze in het Oude China de Amethist, en ook in de graven van de Egyptenaren is deze edelsteen in de piramides gevonden. Ondanks al deze Europese verhalen weten we ook dat het meeste Amethist over de tijd heen in Brazilië is gevonden.

 

Een Romeinse schrijver schreef eeuwen gelden al over de steen. Zijn naam is Plinius de Oudere. Maar niet alleen onder de Romeinen en de Grieken is het kristal al eeuwenlang bekend. In China wordt de Amethist ingezet voor juridische problemen. Waardoor er in China een levendige handel plaatsvond. Ze geloofde namelijk dat het dragen van het kristal het probleem in het voordeel van de drager zou kunnen veranderen. Het was zelfs mogelijk om de steen hiervoor in te huren. Wel was het zo dat als de steen zijn hulp bewezen had de huurprijs flink de lucht in ging. In Finland gebruikten de Sjamanen een driekleurige steen, bestaande uit Amethist, Sneeuwkwarts en Rookkwarts. De Sjamanen noemde deze steen de Sjamanensteen.

 

De naam komt uit het Grieks, Amethystos. Volgens de Griekse mythologie Dionysus, beweerde een meisje met de naam Amethystos dat ze kuis wilde blijven. De godin Artemis heeft naar haar gebeden geluisterd en heeft haar in een witte steen veranderd. Dionysus voelde zich vernederd en goot wijn op een rots en deze veranderde in paarse kristallen.
De Amethist is al duizenden jaren bekend. In de middeleeuwen gebruikten het christendom de amethist als een symbool van onthechting en kuisheid. En ook nu nog wordt hij gebruikt door kardinalen en bisschoppen. De steen symboliseert de goddelijke wijsheid.

Vindplaats

Vroeger was het zo dat de meeste van deze edelstenen uit Brazilië kwamen. Inmiddels wordt de Amethist over de hele wereld gevonden. Toch blijft Brazilië nog een topland wat betreft de aanvoer. Maar ook het Zuid-Amerikaanse land Mexico doet goed mee. En dit geldt ook voor het buurland Uruguay. In de Afrikaanse landen kan je ook veel Amethist vinden. Je moet hierbij bijvoorbeeld denken aan Zambia.