Citrien

“Ik vind jou geweldig. Nu jij nog!”

Algemene informatie

Citrien is geel of oranjebruin van kleur. De steen behoort tot de macrokristallijne kwarts familie.

Werking

Citrien is een zonnige en verwarmende steen. De steen bevordert zelfvertrouwen, zelfrespect, individualiteit, extraversie en stimuleert zelfverwezenlijking. Het geeft energie, levensvreugde en moed en helpt zo depressies, angsten en fobieën en zelfdestructief gedrag te overwinnen. Citrien trekt geluk, voorspoed, succes, rijkdom en overvloed aan en stimuleert de drager om dit met anderen te delen. De steen maakt creatief en bevordert zelfexpressie en helpt om conflicten binnen een groep op te lossen. Ook fysiek zorgt de steen voor energie. Het stimuleert de spijsvertering en heeft een gunstige invloed op de maag, milt, alvleesklier en darmen. Ook helpt citrien bij infecties van de nieren en blaas, verbetert het de bloedcirculatie en helpt het mensen met chronisch vermoeidheidssyndroom.

Toepassingen

Citrien kan op of bij het lichaam gedragen worden, bij voorkeur op de huid.

Verzorging

Citrien kan op alle manieren gereinigd en opgeladen worden maar een beetje oppassen met zonlicht. De meest praktische manier is door te reinigen met stromend water en bij voorkeur afgekoeld gekookt water of bronwater zonder koolzuur.

Geschiedenis en etymologie

Tussen 300 en 150 voor Christus werd er voor het eerst gesproken over de gele edelsteen in Griekenland. De naam citrien is afgeleid van het Latijnse woord “citrina” wat geel betekent. Hier is ook het woord “citroen” van afgeleid. In de Middeleeuwen kregen verschillende gele stenen de naam citrien. Echter, in 1546 reserveerde de Duitse wetenschapper Georgius Agricola (1494 – 1555) deze naam voor gele kwarts.

Vindplaats

De populaire citrienen worden gevonden in Brazilië, Madagaskar, Uruguay en Mozambique, de meerkleurige citrien en de ametrien in Bolivia. Daarnaast zijn er nog limoencitrienen, die afkomstig zijn uit Zambia en Tanzania.

Braziliaanse en Madagaskar Citrien worden over het algemeen beschouwd als van de hoogste kwaliteit. Brazilië is de grootste producent ter wereld. De meeste citrien komt uit de staten Rio Grande do Sul (Portugees voor “grote rivier van het zuiden”) en Minas. Gerais (Portugees voor “algemene mijnen”). De huidige amethistmijnen in de buurt van de stad Ametista do Sul in Rio Grande, dus Sul zijn naar verluidt ‘s werelds grootste afzettingen. Ametista do Sul wordt daarom vaak aangeduid als de wereldhoofdstad van amethist. Aangezien hun afzettingen geografisch zeer dicht bij elkaar liggen, is het geen verrassing dat Ametista do Sul ook een belangrijke bron van citrien is. Brazilië is niet alleen de thuisbasis van ‘s werelds grootste kwartsafzettingen, maar ook ‘s werelds beste kwartssnijders, die ook lokaal citrien snijden in het internationale edelsteencentrum van Brazilië, gouverneur Valadares.

Citrines worden meestal rechtstreeks uit het brongesteente gewonnen en worden meestal gevonden in spleten (kleine gaatjes in het gesteente of een rotsader) en geodes. Geodes zijn holle amorfe bollen met kristallen.

Weetjes
  • Natuurlijke kledingstoffen de heilzame werking van de Citrien bevorderen en synthetische stoffen de werking belemmeren?
  • Van de 4.000 mineralen die wereldwijd zijn erkend er maar 200 mineralen “edel” zijn en dat de Citrien er daar één van is?
  • De simpelste, maar zeer effectieve, manier om de Citrien te reinigen is door hem in je handen te nemen en een aantal malen hard te blazen met je eigen adem?
  • Je aan de energie van de Citrien kunt voelen of deze bij jou past of niet? Houd hem in je handen en concentreer je op de steen in je hand. Voel je hem van temperatuur veranderen? Bepaal dan of je je hier prettig bij voelt of niet. Bij een positief gevoel, is de Citrien geschikt om bij je te dragen.
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.