Hoe vergroot ik het werkplezier van mijn werknemers?

Meer werkplezier: meer productiviteit

Gok eens waardoor werkplezier het méést wordt beïnvloed. Vervelende collega’s? Saaie opdrachten? Of toch een gebrek aan extraatjes?

Allemaal mis! Jij bent degene die het werkplezier van je medewerkers het meest beïnvloedt: de leidinggevende. Dat blijkt uit onderzoek van Intomart GfK. Dat komt misschien hard aan, maar probeer het positief te bekijken: dan ben jíj namelijk ook degene die het werkplezier van je personeel kan vergroten.

Slecht gedrag werknemers: jouw schuld

Slecht (voorbeeld-)gedrag van leidinggevenden bevordert slecht gedrag van werknemers en belemmert effectief ingrijpen, zo luidt een van de conclusies van het onderzoek onder 500 werknemers. Leidinggevenden hebben geen gevoel voor hetgeen werknemers belangrijk vinden, zo zegt 58 procent van de respondenten. Ook, meent 51 procent van de werknemers, geven leidinggevenden onvoldoende blijk van waardering bij goed functioneren en, zegt 53 procent, vertonen leiders niet altijd het juiste voorbeeldgedrag.

Meer werkplezier? Begin bij jezelf

Jij als leidinggevende vervult dus een sleutelrol als het gaat om het vergroten van werkplezier van je personeel. Volgende vraag is natuurlijk hóe je dat doet. Een aantal tips:

  • Ben je bewust van de impact die je hebt op je personeel. Je hebt een voorbeeldfunctie, besef dat!
  • Toon interesse en waardering in je mensen.
  • Durf je kwetsbaar op te stellen, vraag reflectie aan je medewerkers en handel daarnaar.
  • Geef je werknemers verantwoordelijkheid. Daardoor nemen ze meer initiatief en benutten ze hun eigen talent. En is dat niet het allerleukst voor een werknemer?

 

 

Bron: Intomarkt GfK

Geen reactie's

Geef een reactie

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.