20 jun Werkgeluk als Motor voor Groei
20 juni 2024 | leestijd circa 2 minuten | Leon Brummelhuis
“Werkgeluk als Motor voor Groei: Anticipeer Nu op de Arbeidsmarkt van 2030”
De Nederlandse arbeidsmarkt moet drastisch veranderen om de economie sneller te laten groeien. Dit vereist scherpe keuzes in het opleiden, omscholen en constant motiveren van mensen om specifieke banen te kiezen, stelt consultancyfirma McKinsey in een recent rapport. Klik hier voor de link naar het rapport en hier voor de link naar het artikel van ANP, waaraan ik refereer.
Zonder een uitgebreid actieplan stevent Nederland af op een extreem tekort aan werknemers. Over vijf jaar zullen er per 100 werklozen maar liefst 390 vacatures zijn, een forse toename vergeleken met de huidige 110, volgens McKinsey’s nieuwste onderzoek. Het tekort op de arbeidsmarkt kan oplopen tot 1,4 miljoen werknemers als er geen veranderingen plaatsvinden.
Deze schaarste kan grote gevolgen hebben voor de Nederlandse economie. Op de lange termijn kan dit de groei en daarmee de brede welvaart schaden, waarschuwt McKinsey in hun woensdag gepubliceerde rapport. Het tekort aan arbeidskrachten is al merkbaar in verschillende sectoren van de Nederlandse economie, maar zal tussen nu en 2030 vooral nijpend worden in de zorg, IT en technische beroepen zoals de bouw en de energiesector.
In dit licht is het cruciaal voor bedrijven om niet te wachten met investeren in het werkgeluk van hun medewerkers. Door nu te investeren in de tevredenheid en het welzijn van werknemers, kunnen organisaties:
- Hun medewerkers beter en makkelijker behouden
- Aantrekkelijker worden voor nieuwe medewerkers
- De productiviteit verhogen
- Het verzuim verminderen
Gelukkige en tevreden medewerkers zijn loyaler en betrokkener, wat helpt om waardevolle krachten binnen het bedrijf te houden. Bovendien wordt een bedrijf dat investeert in het welzijn van zijn werknemers aantrekkelijker voor potentiële nieuwe medewerkers, wat helpt om het gat tussen vraag en aanbod op de arbeidsmarkt te verkleinen. Dit draagt niet alleen bij aan een hogere productiviteit, maar verlaagt ook het ziekteverzuim, wat de kosten vermindert en de continuïteit bevordert.
Kortom, door te investeren in het werkgeluk van hun medewerkers, kunnen bedrijven zich beter voorbereiden op de toekomstige uitdagingen van de arbeidsmarkt en bijdragen aan een duurzamere economische groei.
Heb jij al nagedacht over en/of een plan over hoe jij het tekort aan werknemers in 2030 het hoofd gaat bieden?
#werkgeluk #hr #innovatie #leiderschap #mindset
Geen reactie's